5 december 2017

Jewelcase

Een jewelcase is de plastic beschermdoos waarin de meeste compact discs worden opgeborgen.

Standaardmodel
Een jewelcase bestaat meestal uit een doorzichtige plastic bodem en deksel. In de bodem is een (meestal ondoorzichtige) cd-houder geklemd. Die houder wordt ‘tray’ genoemd. Zowel de bodem als het deksel zijn gemaakt van polystyreen

Tussen de bodem en de tray is ruimte voor een informatievel (‘inlay’), dat door de doorzichtige bodem leesbaar is. Aan dit vel zitten ook de rugtitels. Bij normaal gebruik worden tray en bodem niet van elkaar gescheiden en blijft het informatievel daartussen buiten bereik.

In het deksel is plaats voor een boekje met informatie over de cd. Het boekje kan uitgenomen worden om het te lezen.

Slim
Een variant van de jewelcase is de slim jewelcase, waarbij de bodem en tray een geheel vormen. Deze bestaat dus uit maar twee onderdelen en is dus goedkoper, maar omdat er geen achterkant in kan, is deze minder mooi. Daarom wordt deze vooral gebruikt voor singles en promotie-acties.

Afmetingen
Een normale jewelcase meet 142 x 124 x 10,5 mm. Het boekje aan de voorkant meet precies 120 x 120 mm. De inlay aan de achterkant is 138 x 120 mm, met aan beide zijden een rugtitel van 6 x 120 mm. In deze jewelcase is meestal ruimte voor één cd, maar er zijn ook uitvoeringen waar twee cd’s in passen.

Een slim jewelcase is met 5,2 mm precies half zo dik als een normale jewelcase. De afmetingen van het boekje aan de voorkant zijn gelijk. de inlay aan de achterkant ontbreekt en er is ook geen rugtitel.

Een dubbele jewelcase is 24,2 mm dik en heeft ruimte voor 2, 3, 4 of zelfs 6 cd’s. Deze doos heeft, in vergelijking met de gewone jewelcase, twee achterkanten (met inlay en tray). Bij de doos voor 6 cd’s kunnen de trays openklappen en bevinden zich ook cd’s tussen de trays en de inlays.